top of page

Need for squid

Trebuie sa precizez de la bun inceput ca acest articol nu vrea sa aduca vreun prejudiciu ingredientului minune “squid “, de fapt nici macar nu este despre squid ci mai degraba despre prejudecati si generalizari. In fond si la urma urmei ce este squid-ul asta în lumea nadelor moderne si cu ce se mananca? La întrebarea aceasta multi pescari n-ar sti sa dea un raspuns precis dar aceast lucru nu este de condamnat . Daca merge la squid cu “stropeala “ ce rost au amanuntele lipsite de importanta. Si totusi , se pune intrebarea daca merge la orice aroma de squid pe orice fel de mix de boilies , pentru ca termenul generic autohton de "squid cu stropeala " este foarte general si ascunde multe dedesupturi . Pentru inceput poate ar fi mai bine sa lamurim ce este si ce nu este “squid-ul”. Pai in primul rand este in cuvant englezesc care desemneaza calamarul, adica un animal rapitor din specia molustelor cefalopode ,care traieste in adancurile marilor si se hraneste de obicei cu pesti . Dar ce legatura are acest animal cu boiliesurile prinzatoare denumite squid, squid cu capsuna, squid cu pruna ..etc. In majoritatea cazurilor nu exista nici o legatura. Denumirea squid atribuita boiliesurilor are legatura in primul rand cu aroma de squid sau mai precis cu aroma de squid–octopus adica o combinatie de calamar si caracatita. Cu toate ca majoritatea stiu ce este aceea o aroma am sa repet aici ca aroma in boilies este de obicei un ingredient lichid (cateodata poate fi si sub forma de praf) care are rol de atractie, crapul receptand semnalul produs de aceasta in principal sub forma modificarii ph-ului din jurul momelii. Asadar adaugam aroma de squid in boilies pentru atractie si in consecinta calamarul (squid ) are legatura cu boiliesul… sau nu? Daca vorbim doar la nivel aromatic raspunsul este negativ pentru ca celebra aroma “squid-octopus” este o aroma sintetica care nu miroase nici a calamar si nici a caracatita , nici macar nu aduce catusi de putin cu mirosul acestor vietati marine . Aroma squid-octopus a primit cel mai probabil aceasta denumire din motive pur comerciale . Mai degraba miroase a condimente din punctul meu de vedere dar asta e alta discutie . Am stabilit ca aroma squid nu are legatura cu animalul al carui nume il poarta dar asta nu inseamna ca nu este o aroma foarte buna . In masura in care aromele ajuta un boilies sa prinda crap pot spune ca aceasta aroma este prinzatoare sau “carpy” cum ar spune englezii dar cu unele obiectii .

celebra aroma squid&octopus de la Solar

Aromele provin de la diferiti producatori si chiar daca se numesc la fel , squid in cazul nostru , pentru crap ele nu sunt nici pe departe la fel . Crapului nu-I miroase a squid cu capsuna sub apa , el percepe altceva . Cum aromele difera prin calitate , concentratie si solvent , aceeasi aroma, de la producatori diferiti ,are impact diferit asupra pestelui , se va dispersa diferit si durata efectului o sa fie diferita . Asta ar fi un prim argument impotriva ideii ca pe o balta merge bine “ squid-ul” , sau ca “squid-ul prinde mai repede…nu are cum sa mearga orice squid din motivul de mai sus . Care squid ? de la ce firma producatoare ? pe ce fel de solvent ?..astea sunt intrebarile la care trebuie gasit raspuns …si nu in ultimul rand poate cea mai importanta : pe ce fel de mix de boilies ? Un argument mai solid impotriva catalogarii boiliesurilor pe baza de aroma este acela , ca boiliesul , este de fapt ce se ascunde sub aroma , adica ingredientele sale principale despre care nu toti producatorii dau referinte . Crapul nu mananca aroma, el mananca totalitatea ingredientelor aflate in boilies , ingrediente care pot face diferenta de cele mai multe ori . In apa primele lucruri care “ies “ din boilies sunt lichidele nutritive si aromele si odata ce ies nu mai raman decat ingredientele solide care pot sa sustina in continuare atractia si nutritia sau nu, in functie de calitatea acestora . Acestea fiind spuse , observam ca chiar daca doua tipuri de boilies ar avea aceeasi aroma de squid de la acelasi producator ele tot ar fi diferite prin prisma mixului de baza si tot nu am putea sa generalizam spunand ca sunt amandoua de “squid “ .

extract de squid

Exista totusi o legatura intre calamari si boilies si anume “faina de squid “ sau pudra de squid “ asta in cazul in care sunt folosite in proportii adecvate in mix . Acestea sunt obtinute chiar din calamari si au propietati nutritive dar si de atractie de lunga durata , crapul obtine ceva de pe urma asimilarii lor , insa au si un cost pe masura, fapt pentru care se prefara in general doar aroma de “squid “ in boilies . Genul asta de truc de marketing este practicat de majoritatea firmelor de nada , chiar si cele cu traditie in domeniu , si presupune asocierea unui boilies prin denumire cu diferite arome : crab , squid , capsuni , artar , fara ca acesta sa aiba alta legatura cu respectivele produse in afara de aroma sintetica care incearca sa le reproduca . Asta nu inseamna ca aromele sunt proaste sau ca boilesurile nu prind peste , problema se regaseste la pescari care confunda boiliesurile cu aromele , o confuzie grava din punctul meu de vedere . Se scapa astfel din vedere ingredientele din care este alcatuit boiliesul , daca este un fishmeal , un birdfood , un nut-mix , daca contine anumite ingrediente de atractie si/sau de nutritie ….amanunte ce pot fi esentiale in alegerea unei nade de incredere . Concluzia este ca nu pescuim la “squid” sau la “crab” sau la “belachan” pentru ca asta e o denumire care nu spune nimic in esenta daca se refera doar la aroma boiliesului ci pescuim la un boilies care are in componenta aceste arome , de mai buna sau mai proasta calitate , si care poate fi foarte bine un birdfood , un fishmeal , nutritiv sau mai putin nutritiv… nu vom sti niciodata pana nu vom privi mai departe de aroma.


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
Nu există încă nicio etichetă.
bottom of page